Waarom een CDN jouw bereikbaarheid verhoogt

Snelheid is misschien wel het belangrijkste aspect als het gaat om gebruikerservaring. Talloze onderzoeken hebben uitgewezen dat een langzame website, lagere conversie-percentages behaald. Het instellen van goede caching kan zeker helpen om jouw website te verstellen, maar in sommige gevallen is caching alleen niet voldoende. Het instellen van een CDN (Content Delivery Network) is dan een logische volgende stap.

Wat is een CDN

Een Content Delivery Network is een groep servers die op verschillende plaatsen in de wereld staan. Deze servers kunnen gebruikt worden om gegevens van jouw website naar jouw bezoekers te sturen. In feite nemen deze servers een klein beetje werk uit handen van jouw eigen server. Dit verdelen van de rekenkracht kan ervoor zorgen dat jouw eigen server het minder druk heeft en dus alleen de belangrijke taken uit hoeft te voeren. Hierdoor kan hij meer bezoekers aan en sneller de juiste pagina terugsturen naar de bezoeker.

Omdat deze servers over de hele wereld verspreid staan, gaat de bereikbaarheid van jouw website ook omhoog. Een bezoeker in Amerika zal dan vanuit een datacentrum in Amerika jouw pagina te zien krijgen. Dit verzoek hoeft dan niet helemaal de oceaan over en weer terug. Dit zorgt voor een veel snellere laadtijd in meerdere delen van de wereld.

Content Delivery Network distribution example

Een CDN werkt het beste met “statische inhoud”. Dit is inhoud die niet vaak veranderd. Denk hierbij aan jouw logo, afbeeldingen en lettertypes. Doordat het CDN al deze vaste items bij de bezoeker aflevert, hoeft jouw server alleen maar het dynamische deel te regelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de inhoud van een blog-artikel of de producten in een winkelwagen.

De reden waarom een CDN het beste werkt met statische inhoud, is omdat deze lang hetzelfde blijft. Een CDN kan deze bestanden daarmee langdurig en efficiënt opslaan zonder dat deze frequent vernieuwd hoeven te worden. Dynamische content daarentegen verandert vaak en ook het CDN zal dan bij elk verzoek de nieuwste versie moeten ophalen. Hierbij gaan we het doel om de server te ontlasten natuurlijk een beetje voorbij.

Gebruik een CDN voor extra beveiliging

Naast de snelheidswinst, heeft een Content Delivery Network ook voordelen op het gebied van beveiliging. Door een CDN tussen jouw bezoeker en jouw server te plaatsen, krijg je de mogelijkheid om een verzoek te weigeren voordat deze door jouw eigen server opgepakt wordt. Door risico’s zo vroeg mogelijk af te vangen, voorkom je misbruik van mogelijke kwetsbaarheden.

Content Delivery Network for security

Persoonlijk maak ik graag gebruik van Cloudflare. Dit is een CDN met zeer veel functies die voor ieder budget wel een mooie optie heeft. Van het blokkeren van verdacht verkeer, tot het verbergen van email-adressen van bots om spam te voorkomen.

Gebruik waar mogelijk altijd een CDN

Nu je de basis van een CDN begrijpt, zie je vast in hoe belangrijk het is om jouw site op de juiste manier op te bouwen. Hoe meer statische inhoud je gebruikt, hoe beter een CDN zijn werk kan doen. Op het moment dat je te veel van dynamische pagina’s afhankelijk bent, kom je mogelijk in de problemen als het verkeer op jouw site gaat toenemen. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw website? Plan gerust een vrijblijvende kennismaking in.