Shopify of WooCommerce, SaaS of zelf aan de knoppen

Webshop zijn populairder dan ooit en ieder uur komen er nieuwe webwinkels bij. Misschien overweeg jij ook wel om jouw eigen webwinkel te starten. Naast het bepalen van je assortiment heb je nog een hele belangrijke keuze te maken. Weet jij al op welk systeem jij jouw webshop wilt gaan baseren?

Met Shopify kan je erg snel een webshop hebben staan. Met een gebruiksvriendelijk beheerpaneel en een hoge betrouwbaarheid, lijkt dit een hele goede keuze! Een alternatief is WooCommerce waarbij je zelf invloed kan hebben op bijna ieder aspect van de webshop. Meer vrijheid, maar ook meer risico’s. Om jou zo goed mogelijk voor te bereiden op deze keuze, doorlopen wij hieronder een aantal aandachtspunten.

Systeemeisen

Shopify

Shopify is een dienst die op de server van Shopify zelf draait. Met software as a service (SAAS) oplossingen zijn er zelden systeemeisen waar je zelf aan moet voldoen. Dit wordt allemaal door Shopify geregeld. Alles wat je nodig heb is een account en vervolgens kan je direct beginnen met het toevoegen van producten. Deze lage drempel is redelijk representatief voor dit systeem in het algemeen. Het is zeer gebruiksvriendelijk is kan eenvoudig gebruikt worden door mensen zonder al te veel technische kennis.

WooCommerce

De systeemvereisten voor WooCommerce zijn iets specifieker. WooCommerce is een uitbreiding van het populaire WordPress-platform en dit pakket dien je zelf te installeren. Dit klinkt ingewikkelder dan dat het is. Allereerst heb je een plek nodig waar je dit kan installeren. Een business webhosting pakket is hier bijvoorbeeld erg geschikt voor. Als je een beetje bekend bent met WordPress dan weet je dat het zeer eenvoudig is om te gebruiken, maar dat het systeem soms wel een beetje onderhoud nodig heeft. Zodra je WooCommerce geïnstalleerd hebt is het tijd om producten toe te voegen. Koppel jouw gewenste betaalmogelijkheden en het verkopen kan beginnen.

SEO

Zoekmachine-optimalisatie (SEO) is natuurlijk heel belangrijk voor een webshop. Door jouw website zo goed mogelijk in te richten voor de zoekmachine vergroot jij de kans dat jouw website gevonden gaat worden. Omdat de bezoeker heeft gezocht naar een product of dienst die jij aanbied, is de kans op een verkoop natuurlijk groter dan als het een willekeurige voorbijganger is. Beide systemen hebben standaard goede SEO-mogelijkheden maar in veel gevallen kan het zeker interessant zijn om een SEO-uitbreiding toe te voegen om net dat stapje extra te zetten.

Shopify

Shopify heeft de basis componenten voor jouw SEO al ingebouwd. Zo wordt automatisch de sitemap gegenereerd zodat zoekmachines eerder jouw inhoud kunnen uitlezen. Daarnaast kan je eenvoudig de meta-teksten en titels van de verschillende pagina’s aanpassen. Dit kan erg handig zijn omdat je hiermee de zoekmachine ene suggestie kan geven waar jouw pagina over gaat. Dit kan vervolgens direct zichtbaar zijn voor jouw potentiële bezoekers. Ook op technisch-niveau denkt Shopify met je mee. Zo is het mogelijk om doorverwijzingen aan te maken zodat bezoekers die oude pagina’s bezoeken, automatisch doorgestuurd worden naar de nieuwe (relevantere) pagina.

Helaas is er wel een nadeel aan de SEO van Shopify en dat heeft te maken met de link-structuur. Bij dit systeem heb je namelijk geen invloed op de opbouw van de URL. Zo kan het erg lastig zijn om een hiërarchie aan te brengen binnen de producten. Mogelijk komt deze optie in de toekomst nog. Tot die tijd adviseer ik persoonlijk om geen Shopify in te zetten als het gaat om de SEO kwaliteiten.

WooCommerce

WooCommerce kan met de juiste instellingen en uitbreidingen hele sterke SEO-prestaties neerzetten. Omdat WooCommerce is gebaseerd op WordPress, heb je een volledige content-machine die je in kan zetten om zichtbaar te worden. Veel WordPress gebruikers kiezen voor de Yoast SEO plugin. Deze plugin zet goede resultaten neer, maar persoonlijk adviseer ik Rank Math. Deze is erg snel marktaandeel aan het winnen en met frequente en vooral relevante updates komt deze plugin inmiddels met kop en schouders boven de competitie uit. Het grote voordeel van WooCommerce is de flexibiliteit. Zo kan je zeer nauwkeurig de aanpassingen maken die je nodig hebt terwijl je kan blijven leunen op een systeem die zijn kracht al veelvuldig bewezen heeft.

Beveiliging

Aan de lopende band wordt er misbruik gemaakt van kwetsbare websites. Aangezien jouw webshop persoonsgegevens gaat verwerken, is de beveiliging natuurlijk een hoge prioriteit. Het grootste verschil in veiligheid tussen deze systemen zit in wie er verantwoordelijk voor is. Naast deze verantwoordelijkheid is het natuurlijk altijd zaak om jouw login-gegevens geheim te houden en gebruik te maken van een sterk wachtwoord. In veel gevallen is de mens de zwakste schakel in de beveiliging van systemen. Wees dus alert voor de risico’s en breng de mogelijke gevolgen in kaart voordat jij een webshop start.

Shopify

Omdat Shopify een SAAS-model heeft en jij geen invloed hebt op de werking van het systeem, is Shopify verantwoordelijk voor de veiligheid van het platform. Naast het instellen van een goed wachtwoord en 2FA instellen waar mogelijk zijn er geen stappen die je verder kan ondernemen om jouw shop veilig te houden. Helaas gaat het verhogen van de beveiliging vaak samen met een lagere gebruiksvriendelijkheid. Het inloggen met 2FA is soms vervelend maar alleen een wachtwoord als beveiliging volstaat al langere tijd niet meer.

WooCommerce

WooCommerce draai je binnen jouw eigen omgeving en de beveiliging daarvan is dan ook jouw verantwoordelijkheid. Door dit systeem goed af te stellen en met regelmaat te updaten, scannen en testen uit te voeren, is het heel goed te doen om dit systeem veilig te houden. Omdat WooCommerce open-source is, zien veel mensen de broncode, hierdoor worden fouten en/of risico’s snel gesignaleerd en verholpen. Zoals eerder aangegeven is updaten dus erg belangrijk. Daarnaast kan je ook gebruik maken van extra beveiligingsopties zoals WordFence. Er is niets zo gevaarlijk als een verlaten WooCommerce webshop, maar met frequent onderhoud en een klein beetje kennis is dit systeem veilig, snel en schaalbaar.

Kosten

Shopify

Shopify levert een webshop en ondersteuning als een dienst. De prijzen voor deze dienst start vanaf de $29,- per maand. Voor dit bedrag heb je toegang tot de basis-functies. Mocht je meer mogelijkheden willen hebben (zoals het personaliseren van de afrekenpagina), dan heb je een ander pakket nodig. Daarnaast zijn ook de uitbreidingen duurder dan bij WooCommerce.

WooCommerce

WooCommerce is gratis te gebruiken maar dat betekent natuurlijk niet dat er geen kosten aan verbonden zitten. Zo zitten er uiteraard kosten aan jouw server verbonden en moet je budget reserveren voor het onderhoud. Over het algemeen is een WooCommerce shop goedkoop om op te zetten en schaalt het onderhoud naarmate de bezoekers toenemen.

Conclusie

Shopify en WooCommerce zijn ontworpen voor verschillende gebruikers. Het systeem dat het beste bij jou past is afhankelijk van jouw technische kennis (of je bereidheid om een developer in te huren). Shopify is een betrouwbaar systeem als je een simpele webshop wilt hebben zonder speciale functies en dergelijken. WooCommerce daarentegen is zeer geschikt voor mensen met enige technische kennis die het maximale uit dit flexibele systeem willen halen. De opties zijn eindeloos waardoor jij jouw klanten unieke gebruikerservaringen kan geven zodat jij zeker weet dat ze jouw site gaan onthouden.