Hoe koppel ik een extern domein aan mijn pakket?

Natuurlijk is het mogelijk om de domein-registratie via RDS-Online te laten lopen maar dit is niet verplicht om gebruik te kunnen maken van onze diensten. Hosting en domeinen staan compleet los van elkaar en kunnen ook beide afzonderlijk van elkaar afgenomen worden.

Wil je een domein die geregistreerd staat bij een andere partij koppelen aan jouw hosting-pakket? Met een paar eenvoudige stappen is dit zo geregeld.

Er zijn twee opties om deze koppeling te maken. Dit kan met een aanpassing via de Nameservers gebeuren, hiermee geef je aan dat wij de verwijzingen in beheer mogen hebben voor jouw domeinnaam. De tweede optie is door een aanpassing in het DNS door te voeren bij de partij waar jij jouw domein geregistreerd hebt.

Let op!

Omdat de mogelijkheden per partij verschillend zijn, beschrijft deze handleiding alleen de opties vanuit het perspectief van onze diensten. Mocht je er niet helemaal uitkomen dan kan je natuurlijk altijd contact opnemen.

Stap 1 – Voeg het domein toe aan jouw pakket

Allereerst is het belangrijk dat je het domein toevoegd aan het pakket. Op deze manier weten onze servers waar het verkeer voor jouw site naartoe moet.

  • Nadat je bent ingelogd binnen je pakket, kies je voor de optie Domain Setup.
  • Vervolgens zie je een overzicht van de domeinen die momenteel gekoppeld zijn aan jouw pakket. Bij ieder pakket kan je meerdere domeinen koppelen, echter zit hier bij ieder pakket wel een limiet op die op verzoek verhoogt kan worden. Indien er nog ruimte vrij is om een domein te koppelen, zie je linksboven de optie Add Another Domain. Klik op deze optie.
  • Vul in het formulier jouw domeinnaam in en klik op Create. Het is mogelijk om hier meer instellingen aan te passen, voor de meeste gebruikers is dit echter niet nodig.

Het domein is nu succesvol toegevoegd aan jouw pakket.

Stap 2 – Verwijs het verkeer naar jouw pakket

Afhankelijk van de mogelijkheden van de partij waar je domein geregistreerd staat en jouw wensen, is de koppeling op 2 manieren mogelijk. I.v.m. eventuele ondersteuning raden wij de eerste optie aan, op deze manier vindt er zo veel mogelijk plaats binnen de hosting-omgeving en kunnen wij snel meekijken met problemen. Uiteraard is de tweede optie ook een goede optie die in sommige gevallen een aantal extra functies kan bevatten. De keuze is dan ook aan jou. Uiteraard leveren wij gewoon ondersteuning, ongeacht welke optie je kiest.

Optie 1 – Pas de nameservers aan

Aan iedere domeinnaam staan zogenaamde nameservers gekoppeld. Deze servers kan je een beetje zien als de telefoongids van het internet en bepalen waar de DNS-instellingen voor jouw domeinnaam opgehaald worden. Deze DNS-instellingen bevat dan weer informatie over de locatie waar je website te bereiken is. Om ervoor te zorgen dat het DNS direct via jouw pakket beheert kan worden, dien je de volgende nameservers in te stellen. Dit instellen gaat in de omgeving van de externe partij. Mocht je hier niet helemaal uitkomen dan kan je daar natuurlijk altijd een verzoek indienen om dit aan te laten passen.

Voor het maken van deze koppeling dient jouw domein de volgende nameservers te hebben:

Nameservers
Nameserver 1ns1.rds-hosting.nl
Nameserver 2ns2.rds-hosting.nl
Nameserver 3ns3.rds-hosting.nl

Nadat deze aanpassing is aangevraagd, kan het tot ongeveer 4 uur duren voordat de koppeling voltooid is.

Optie 2 – Voeg een DNS-verwijzing toe

2.1 – Achterhaal het IP-Adres van jouw pakket

Voordat je de koppeling kan maken is het van belang om te weten naar welk adres het verkeer gestuurd moet worden. Dit kan je achterhalen door binnen de beheeromgeving jouw domein te selecteren en vervoglens de optie DNS Management te kiezen.

Momenteel zie je de dns-instellingen voor jouw hostingspakket. Zoek hier een regel met een A-record en noteer het ip-adres wat daar achter vermeld staat. Naast het ip-adres wat achter het A-record staat, is het ook van belang om het ip-adres achter het AAAA-record te noteren. Zodra je deze beide genoteerd hebt kan je doorgaan naar de volgende stap.

2.2 – Verwijs je domein naar jouw hostingspakket

Hoe deze stap in zijn werk gaat is erg afhankelijk van de partij waar jij jouw domein geregistreerd hebt. Het is in ieder geval van belang dat je hier de gewenste aanpassingen doorvoerd. De DNS-instellingen binnen jouw hostingspakket kan je daarbij als voorbeeld aanhouden. Mocht je er niet helemaal uitkomen dan kan je altijd contact opnemen met de klantenservice van die partij. Mocht dit allemaal niet lukken dan kijken wij natuurlijk graag even met u mee om een oplossing te vinden.

Andere artikelen over dit onderwerp

Kom je er toch niet helemaal uit?