Verschillende email-poorten en eigenschappen

Om verbinding te maken met een mailserver kunnen verschillende poorten gebruikt worden. Hieronder worden de standaard poorten benoemd met de bijbehorende eigenschappen.

POP3

Met een POP-verbinding haalt u alle mail op van uw mailserver, normaliter blijven deze dan niet op de server staan. Op deze manier bespaart u opslag op uw mailserver. Het nadeel is echter dan een mail die door 1 apparaat is binnengehaald, meestal niet zichtbaar is op een andere apparaat. Mocht u meerdere apparaten gebruiken, dan is IMAP meestal de beste optie.

  • Poort 110: Dit is de standaard poort waarmee je gebruik kan maken van een POP-verbinding. Deze poort beschikt echt niet over een versleuteling en is dan ook geen veilige optie.
  • Poort 995: Deze poort beschikt, in tegenstelling tot poort 110, wel over versleutelde verbinding. Indien je gebruik wilt maken van een POP-verbinding, dan is dit de veiligste optie.

IMAP

Met een IMAP-verbinding worden uw emails gesynchoniseerd met de server. Dit betekend dat uw mails zowel op de server als op uw apparaten staan. Zo is het bij deze verbinding bijvoorbeeld mogelijk om op uw telefoon een mail te schrijven en deze af te maken op uw computer. Voor de meeste gebruikers is dit de gewenste verbindingstype voor het werken met emails. Het nadeel van deze verbinding is dat uw naar verloop van tijd meer opslag gaat gebruiken binnen uw hostings-pakket.

  • Poort 143: Via deze poort is het IMAP-protocol beschikbaar, echter beschikt deze niet over een versleuteling, het gebruik hiervan wordt dan ook afgeraden.
  • Poort 993: Voor een IMAP-verbinding is deze poort de beste keuze. Deze beschikt standaard over een SSL-versleuteling die ervoor zorgt dat uw emails versleuteld opgehaald kunnen worden.

SMTP

Waar POP3 en IMAP gebruikt worden om mails op te halen van de server, wordt SMTP gebruikt om mails te versturen. Ook hiervoor zijn verschillende poorten beschikbaar met verschillende eigenschappen.

  • Poort 25: Via deze poort is het SMTP-protocol beschikbaar, echter beschikt deze niet over enige vorm van versleuteling. Bij het gebruik van deze poort zal uw email onderweg naar uw mailserver niet versleuteld zijn. Mocht deze onderschept worden, dan is de mail direct leesbaar.
  • Poort 465: Deze poort beschikt wel standaard over een versleuteling, hier gebruikt deze poort SSL voor. Deze versleuteling word veel gebruikt en is gemakkelijk in te stellen. Door gebruik te maken van deze poort, zijn uw emails niet direct leesbaar als ze onderschept worden.
  • Poort 587: Ook deze poort maakt gebruik van een versleutelde verbinding die uw berichten onleesbaar maakt onderweg naar uw mailserver. Voor deze versteuteling wordt een TLS-versleuteling gebruikt.

Andere artikelen over dit onderwerp

Kom je er toch niet helemaal uit?