WhatsApp kapen, ziekenhuisgegevens versleutelen en bedrijfss geheimen stelen. De wereld van cybercrime is gevarieerd en raadselachtig. Maar tegenwoordig wordt cybercrime steeds toegankelijker voor niet-technische mensen. Het wordt genoemd Cybercrime als Service en zoals je misschien hebt geraden, is het op verzoek hacken. Maar is het net zo populair als het Netflix-abonnement dat je waarschijnlijk hebt? Laten we het uitvinden!
Software als Service is tegenwoordig zeer gemeengoed, dit is een businessmodel dat aansluit bij de continue ontwikkeling van een platform en door de betalingen te verdelen in kleine stukjes, zijn klanten bereid om meer te betalen over een langere periode in vergelijking met een grotere initiële investering. Een van de beste voorbeelden hiervoor moet Adobe zijn, ze lanceerden hun Creative Cloud voor Software als Service in 2011. Hiermee begon het te veranderen de definitie van eigendom met betrekking tot software. Vandaag de dag zijn mensen gewend om kleine maandelijkse bedragen te betalen voor diensten, je hebt er waarschijnlijk een paar zelf.
Het betalingsmodel maakt dus zin, maar als je betaalt voor software, moet je het nog steeds weten hoe te gebruiken, toch? Helaas niet. Het is al mogelijk om servers te huren met kwaadaardige software erin om aanvallen mee uit te voeren zolang het internet bestaat. Maar tegenwoordig is er een verandering in dit bedrijf. Hackers ontwikkelen gevaarlijke software op een gebruiksvriendelijke manier, waardoor ook niet-techneuten de software kunnen gebruiken. En het raarste is; sommigen hebben zelfs klantenservice!
Aangezien veel mensen tegenwoordig thuis werken, nemen de beveiligingsrisico’s toe. Waar een bedrijf alleen hun systemen hoefde te beveiligen voor gebruik binnen een beveiligd en beheersbaar netwerk, kunnen nu hun apparaten blootgesteld worden aan veel bedreigingen waar ze voorheen niet mee te maken hadden. Dit betekent dat de aanvalsoppervlakte van bedrijven toeneemt wanneer mensen thuis werken. Het is dan ook niet verwonderlijk dat cybercrime de afgelopen maanden toeneemt vanwege dit.
Cybercrime als service is een groeiend bedreiging voor bedrijven en particulieren. Het maakt het voor niet-technische mensen mogelijk om aanvallen uit te voeren zonder zelf de nodige technische kennis te hebben. Dit is mogelijk door de opkomst van gebruiksvriendelijke software voor cybercrime die door criminele organisaties wordt aangeboden.
De meest voorkomende diensten die deze groepen aanbieden, zijn DDoS-aanvallen en ransomware-aanvallen. DDoS-aanvallen zijn een populaire manier om de toegankelijkheid van een website of service te onderbreken. Ransomware-aanvallen zijn momenteel veel in het nieuws. Hierbij infecteert de software machines zonder dat de gebruiker het weet en verspreidt het zich binnen een netwerk. Eenmaal gegeven het bevel, begint het de gegevens op het netwerk te versleutelen. Deze gegevens zijn alleen toegankelijk met een versleutel die vaak na een betaling wordt verstrekt. Sommige hackers gebruiken deze software op een andere manier. Ze proberen vertrouwelijke gegevens uit het netwerk te halen voordat ze het versleutelen. Dit gegevens kan als hefboom worden gebruikt om het losgeld te betalen.
De gevaren van Cybercrime als Service zijn niet alleen dat nieuwe mensen het kunnen gebruiken, maar het creëert ook een passief inkomen voor de hackers die het hebben ontwikkeld, waardoor ze meer tijd en geld kunnen investeren in de verdere ontwikkeling. Het klinkt misschien interessant om de toegang tot de site van uw concurrent op een belangrijke dag te blokkeren om uw verkoop te verhogen, maar wanneer deze software zo toegankelijk is, kan de nawee enorm zijn.
Om deze aanvallen te voorkomen, moeten bedrijven tijd en geld investeren in goede online beveiliging. Dit omvat het trainen van medewerkers, het opzetten van beveiligde omgevingen en het verzamelen van beveiligingsaudits door externe partijen. Als u geïnteresseerd bent in een beveiligingsaudit, neem dan gerust contact op, we helpen u graag!